Menu

Hoezo respect?

Geplaatst: 09-08-2024

Helaas gaat dat niet altijd op, hoewel dit jaar bij onze club Respect het thema is. Respect voor elkaar, respect voor de golfregels, respect voor de baan etcetera. Een mooi en belangrijk thema, maar komt het ook uit de verf? We laten de  hoofdgreenkeeper aan het woord: 

“Het gedrag van spelers in de baan zie ik eerder verslechteren dan verbeteren. Ik zie nog dagelijks veel pitchmarks, trolleysporen over de voorgreens, de witte lijn, de teeboxen en zelfs over de greens. Ik zie ook bunkers die niet aangeharkt zijn. Vaak ligt de hark bij de plek waar spelers de bunkers in- en uitlopen. Harken worden ook gewoon in de bunkers gesmeten.  

Instructies van baanpersoneel worden regelmatig genegeerd. Wekelijks zijn er incidenten. Spelers die doorslaan als wij voor ze staan of binnen bereik zijn. Of zelfs gewoon over ons heen slaan omdat ze ‘toch een lage handicap hebben’. Een foutje is snel gemaakt en wij willen aan het eind van de dag graag heelhuids terug naar onze gezinnen. Het is bij ons nog niet gebeurd, maar ik ken verhalen van greenkeepers en golfers met bot- of schedelbreuken als gevolg van de impact van een golfbal. Er zijn zelfs verhalen van mensen die de impact niet hebben overleefd.

Wij snappen dat het vooral op drukke dagen vervelend kan zijn als wij er ook nog tussendoor komen, maar wij moeten wel gewoon werken. Helaas onderhoudt de baan zichzelf niet. Het gedrag in de baan wordt niet of nauwelijks beter. Misschien zouden meer sancties een oplossing zijn. Bijvoorbeeld een tijdelijke schorsing bij heftige overtredingen, meerdere overtredingen of het veroorzaken van een gevaarlijke situatie. 

Dat geldt zeker als wij als greenkeepers na een overtreding ook nog een grote mond krijgen van de speler. Dat gebeurt regelmatig. Negen van de tien keer horen we dezelfde smoesjes: 

  • Ik dacht dat ik niet zo ver zou komen. 
  • Jullie hebben aantrekkingskracht. 
  • Normaal wacht ik wel altijd. 
  • Maar ik richtte niet op jou. 
  • Maar ik moest net ook al wachten op golfers. 
  • Ja ik wist het wel, maar… 
  • Normaal repareer ik ze altijd (pitchmarks). 
  • Ja maar ik riep Fore!  

Dat laatste terwijl wij op een herrie makende machine rijden met gehoorbescherming op. 

Er is geen excuus voor doorslaan. BAANPERSONEEL HEEFT ALTIJD VOORRANG! Ook als je daardoor een paar minuten later klaar bent met je ronde. 

Wij ervaren het ook als erg hinderlijk wanneer spelers richting ons oefenswings maken. We kunnen namelijk op afstand niet zien dat het een oefenswing is en schrikken hiervan.
Nog een puntje van aandacht is om op de blinde holes, zoals Noord 5 en Oost 7, even te kijken of er iemand aan het werk is. Vaak slaan mensen hier blindelings. Dat is niet prettig als je daar bijvoorbeeld rough aan het maaien bent.
 

Gelukkig zijn er ook genoeg spelers die het beste met ons en met de baan voor hebben. Wij zijn met passie en plezier iedere dag bezig om alles zo goed mogelijk te prepareren voor de gasten. Respect mag voor de club een belangrijk thema zijn, respect voor de baan en voor ons als greenkeepers is zeker nodig om ook ons werkplezier in stand te houden.”